Waalwijk - De Afdeling vreemdelingenpolitie Identiteit en Mensenhandel (AVIM) heeft donderdag 6 juli een 50-jarige Braziliaan terug gestuurd naar zijn land van herkomst.
De Braziliaan was sinds 2008 in Europa. Hij is destijds via Portugal Europa in gereisd. In 2009 is hij aangetroffen met een toen verlopen inreisvisum. Hier kreeg hij te horen dat hij Europa te moest verlaten. De Braziliaan is toen naar Nederland gereisd. Daar heeft hij de afgelopen jaren rondgezworven van adres naar adres.
In juni 2017 is hij bij een adres controle door team Mensenhandel in Waalwijk aangetroffen. Hij verbleef illegaal in Nederland en kreeg te horen dat hij binnen 28 dagen het land moest verlaten. Echter was hij hier niet zelfstandig toe in staat. Om erop toe te zien dat de Braziliaan daadwerkelijk zou vertrekken naar zijn land van herkomst werkte de AVIM samen met de Dienst Terugkeer & Vertrek (DT&V). Samen zagen zij er op toe dat de Braziliaan op 6 juli 2017 Europa verliet. Hij heeft een inreisverbod opgelegd gekregen van 8 jaar.
Grote groepen vreemdelingen komen op het moment naar Nederland. De politie staat aan de lat voor een goede identificatie van vreemdelingen en het handhaven van de Vreemdelingen Wet. Ook bij de politie eenheid Zeeland-West Brabant is hiervoor de Afdeling Vreemdelingenpolitie Identificatie en Mensenhandel (AVIM) elke dag actief. De politie draagt zoveel mogelijk bij aan een humane opvang en behandeling van vreemdelingen, helpt bij de identificatie van vreemdelingen en intensiveert de aanpak van mensenhandel oen mensensmokkel. Daarnaast assisteert zij daar waar mogelijk het vertrekproces van een uitgeprocedeerde vreemdeling.
De politie waarborgt de veiligheid van iedereen en dus ook van vreemdelingen, voorkomt dat spanningen in de samenleving escaleren en treedt op bij het constateren van strafbare feiten. Door onder meer de werkzaamheden van de afdeling AVIM komen noodhulp en veiligheid op straat niet door de extra vreemdelingentaken in het gedrang. Daarnaast verzorgen zij tevens met hun expertise de instroom van vreemdelingen via onder andere aanmeldcentrum Budel. De politie werkt nauw samen met andere partners om dit proces goed en vooral menselijk te laten verlopen.