De top 6 meest voorkomende ongelukken, en hoe je deze kunt voorkomen
Goed ingelicht zijn is essentieel als jij ongelukken binnen- of buitenshuis wilt voorkomen. Maar waar moet je op letten, en waar liggen de grootste risico’s? In dit artikel hebben we een lijst samengesteld van de 6 meest voorkomende ongevallen in Nederland, zodat jij jezelf en je naasten hiertegen kunt beschermen. Voorkomen is makkelijker dan genezen, en hiervoor is een goede voorbereiding essentieel. Daarom hebben we bij iedere gevaarlijke situatie op deze lijst een aantal preventietips geplaatst.
1. Keukenongelukken Tal van ongelukken die binnenkomen bij de meldkamer vinden plaats in de keuken. Hier kunnen namelijk verschillende soorten verwondingen plaatsvinden zoals snijwonden, brandwonden en valpartijen.
Allereerst is het belangrijk om te vermelden dat kinderen tijdens het koken zo veel mogelijk uit de keuken gehouden moeten worden. Een andere goede tip is om je messen altijd scherp te houden. Dit gaat misschien tegen je eerste ingeving in, maar het gebruiken van een scherp mes is stukken veiliger omdat je minder kracht hoeft te zetten tijdens het snijden.
In de keuken, maar ook in allerlei andere scenario’s, verlaag je risico’s door te kiezen voor hoogwaardige diensten of materialen. Als je online wilt gokken, kun je het beste kiezen voor een van de top 10 online casino Nederland zodat je zeker weet dat je bij een veilige en betrouwbare partij speelt. Keukenmachines van hoogwaardige merken zijn bijvoorbeeld beter beschermd tegen kortsluiting, en gaan langer mee.
2. Valpartijen in huis Valpartijen zijn een van de meest voorkomende oproepen bij de alarmcentrale. Met name ouderen zijn een risicogroep, aangezien het voor hen soms moeilijk kan zijn om op eigen kracht op te staan en sneller botbreuken oplopen.
Valpartijen gebeuren doorgaans binnenshuis, op trappen of gladde vloeren. Hiertegen kunnen verschillende maatregelen worden genomen, zoals het plaatsen van tapijt of het veilig laten drogen van oppervlaktes. Ook goede verlichting is belangrijk. De beste tip die we kunnen geven, is om langs te gaan bij ouderen in je omgeving om te controleren of er valgevaren in hun huis aanwezig zijn.
3. Schokgevaar Het gebruiken van elektra brengt verschillende risico’s met zich mee. Kortsluitingen kunnen brand veroorzaken, maar open bedrading of kapotte apparaten kunnen ook voor stroomstoten zorgen. Met name schokken via open draden uit het stopcontact kunnen zeer gevaarlijk zijn, en in sommige gevallen zelfs voor een hartstilstand zorgen. Stroomstoten kunnen voorkomen worden door geaarde stekkers te gebruiken. Controleer wel even of de stopcontacten in je huis ook daadwerkelijk geaard zijn, vooral als je in een oud huis woont.
Als laatste is het belangrijk om stopcontacten niet te overbelasten. Zorg dus dat je niet te veel zware apparaten in een stekkerdoos stopt. Het aan elkaar lussen van stekkerdozen wordt altijd afgeraden door de brandweer.
4. Verkeersongevallen Deze komt waarschijnlijk niet als verrassing. Verkeersongevallen zijn en blijven een groot risico waar vrijwel iedere Nederlander weleens mee in aanraking komt. Uiteraard komen verkeersongevallen in verschillende vormen en maten. Om een botsing in de auto te voorkomen is het essentieel om je aan de maximumsnelheid te houden en telefoongebruik te vermijden. Voor fietsers is bijvoorbeeld het dragen van een helm belangrijk.
Over het algemeen wil je in het verkeer afleiding zoveel mogelijk vermijden, en altijd fris de weg op gaan. Leer je route kennen en let extra op bij bijvoorbeeld kruispunten met weinig zichtbaarheid en tijdens de spits.
5. Brand ongevallen
Alhoewel brandwonden en elektriciteitsbranden al naar voren kwamen, hebben we de grootste oorzaken van huiselijke branden nog niet besproken. De meeste branden in huis worden veroorzaakt door kaarsen of sigaretten die niet goed uitgemaakt zijn. Als er niet goed opgelet wordt, kan een open vlam met een beetje pech snel uitbreiden. Daarom is het van het uiterste belang om genoeg rookmelders in huis te installeren, en regelmatig de batterijen te vervangen. Als jij hierover vragen hebt, kan je contact opnemen met de lokale brandweer. In sommige gemeenten doen hulpdiensten zelfs huisbezoeken om te adviseren over brandveiligheid. Een brand kan voor zowel veel schade als fysiek letsel zorgen. Op de website van de brandwondenstichting kan je meer te weten komen over wat je moet doen bij brand ongevallen. Het direct (thuis) behandelen van brandwonden kan pijn verlichten en eventueel verder letsel voorkomen. Kleine branden kunnen het best direct door jou zelf geblust worden. Je doet er dus goed aan een brandblusser in huis te hebben om jezelf en je bezittingen te beschermen.
6. Blessures en sportongelukken
Sport is gezond en leuk, maar een slechte voorbereiding kan voor blessures zorgen. Het oplopen van een blessure zal je niet in levensgevaar brengen, maar kan wel voor een lang herstel traject en veel pijn zorgen. Om blessures te voorkomen kan je het beste goed opwarmen met lichte oefeningen. Ook het beheersen van de juiste technieken kan onnodige pijn voorkomen. Blessures zorgen meestal niet voor 112 meldingen, maar dit kan wel het geval zijn bij sportongelukken. Hiervoor is de beste tip het dragen van de correcte bescherming. Als jij een fanatiek sporter bent, kan het ook handig zijn om een EHBO cursus te volgen. Dit zorgt ervoor dat je omstanders of teamgenoten altijd goed bij kunt staan in noodgevallen.