Om licht en sfeer in de donkere decembermaanden te creëren kiezen veel mensen ervoor om hun woning en tuin te versieren met kerstverlichting. Vooral wanneer je flink uitpakt is dit een klus die behoorlijk wat tijd in beslag kan nemen. Daarbij wil je natuurlijk dat het er prachtig uitziet, maar ook dat jij de kerstverlichting zonder ongelukken kunt ophangen en dat het veilig is. Ze zeggen immers niet voor niets ‘safety first’. Hier lees je hoe je dat doet
Een goede voorbereiding is veiliger én het halve werk
Niet iedereen wordt gelukkig van het ophangen van kerstverlichting. Toch is het belangrijk dat je voor dit klusje de tijd neemt en je goed voorbereid. Vooral wanneer je met ladders op hoogte werkt is het niet slim om gehaast te werk te gaan. Kies daarom een moment waarop je de tijd hebt en niet afgeleid wordt door andere zaken. Daarnaast is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat je alles wat je nodig hebt klaar hebt liggen. Denk hierbij aan gereedschap, bevestigingsmateriaal en natuurlijk de kerstverlichting die je wilt ophangen. Controleer de kerstverlichting voordat je ze ophangt. Ten eerste omdat je het anders voor niets doet, maar check ze ook op mogelijke schade. Denk bijvoorbeeld aan snoeren die stuk zijn of openliggen, of twijfelachtige stekkerdozen. Probeer deze liever niet zelf te repareren maar haal gewoon nieuwe. Kortsluiting is een veelvoorkomende oorzaak van brand. Dit kun je voorkomen door je spullen goed te controleren en ervoor te zorgen dat je stekkers gezekerd zijn.
Kies voor LED-kerstverlichting
LED-kerstverlichting is de beste keuze als het gaat om brandveiligheid. Deze kerstlampjes geven namelijk geen warmte af. Controleer altijd wel de certificering van je kerstverlichting om er zeker van te zijn dat ze getest en goedgekeurd zijn. Als jij je woning en tuin gaat versieren heb je hier wel kerstverlichting en verlengsnoeren voor nodig die ook geschikt zijn om buiten te gebruiken. Dat houdt in dat ze waterdicht moeten zijn en bestand tegen alle weersomstandigheden. Wil je meerdere bomen of objecten verlichten, kies dan voor koppelbare kerstverlichting zodat je alles kunt verlichten met één stroompunt. Werken met meerdere verlengsnoeren vergroot het risico op kortsluiting en overbelasting. Zorg er wel voor dat je snoeren en stekkers volledig uitgerold zijn om oververhitting en brand te voorkomen en dat je gebruik maakt van een geaard stopcontact voor het stroompunt van je kerstverlichting. Heb jij nog oudere kerstverlichting in huis en twijfel je of het nog wel veilig is? Dan is het slim om over te stappen op nieuwe LED-kerstverlichting.
Gebruik je gezonde verstand
Het zijn van die logische dingetjes, maar toch vergeten mensen het vaak of denken ze dat het zo wel even snel kan. Daarom noemen we toch nog even wat praktische tips. Zorg ervoor dat je een hulpje hebt. Iemand die de ladder extra stabiel kan houden, dingen aangeeft en hulp kan inschakelen als er toch iets mis mocht gaan. Waait het erg hard, is je ondergrond spekglad of regent het ontzettend? Stel het ophangen van de kerstverlichting dan even uit. Zet je ladder altijd op een stabiele en stevige ondergrond en ga niet helemaal bovenop de laatste tree staan of allerlei capriolen uithalen als je er net niet bij kunt. Zorg dan voor een andere veilige oplossing. Gebruik geen spijkers, nietjes of andere metalen dingen om je kerstverlichting te bevestigen. Niet alleen is de kans groot dat je hiermee je verlichting en snoeren zult beschadigen, maar je loopt ook kans op een schok. Kies liever voor haakjes die speciaal bedoeld zijn om de kerstverlichting handig mee op te hangen.